UKDeutschlandÖsterreichSchweizFranceBelgiqueNederlandsLuxembourgEspañaItaliaDanmarkNorgeSverigeSuomi
Startpagina
Enthousiasme
Het product
Nieuw! Xbeam
De gebruikers
FAQ
Prijzen
Contact
Pers
Download
Nu bestellen!
Relatiegeschenk

Vragen en antwoorden

Hier vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen.
Een volledige gebruiksaanwijzing kunt u hier downloaden.

Voor verdere vragen kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.

 1. Ik heb mijn GyroTwister net nieuw en krijg hem niet aan de gang. Ligt het aan mij of aan de GyroTwister?

 2. Hoe lang gaat de GyroTwister eigenlijk mee?

 3. Hoe start ik mijn GyroTwister met de duim?

 4. Is het normaal dat de GyroTwister zo veel lawaai maakt?

 5. Waarom mag ik mijn GyroTwister NOOIT! smeren?

 6. Wanneer ik mijn GyroTwister in de hand laat uitvaren, schudt hij heen en weer.
  Is dat normaal?

 7. In mijn GyroTwister is stof en vuil binnengedrongen en nu loopt hij niet meer zoals het hoort. Wat kan ik doen?

Ik heb mijn GyroTwister net nieuw en krijg hem niet aan de gang.Ligt het aan mij of aan de GyroTwister?

Zo komt u erachter of met uw apparaat alles in orde is:

 1. Houd de GyroTwister met de opening omhoog. Activeer de rotor met de hand. Hij moet nog een paar omwentelingen lang verder draaien (afhankelijk van de kracht waarmee u hem hebt gestart 5-20 omwentelingen).

 2. Houd de GyroTwister met de opening omlaag. Druk de rotor omhoog. Hij moet nu net een millimeter speling hebben, zodat hij bij het omhoogdrukken en weer omlaag laten komen duidelijk hoorbaar klikt.

 3. Houd de GyroTwister met de opening omlaag. Steek nu een muntje in de sleuf van de rotor (op de plaats waar zich het gat voor het startkoord in de rotor bevindt, dan komt het muntje nog wat dieper) en druk de rotor heel lichtjes omhoog. Nu moet u de rotor op de tweede as kunnen draaien door het muntje te draaien (u kunt het muntje vergelijken met een schroevendraaier).
  Wanneer u de rotor precies zo ver optilt dat hij noch aan de bovenkant bij de geleiding noch aan de onderkant aanloopt, en zich dus in het midden van de speling van ong. 1mm bevindt, dan kan de rotor heel gemakkelijk worden gedraaid. Maakt hij echter boven of onder contact, dan moet de wrijving weer goed te sporen zijn.

Wanneer u bij deze tests niets opvallends hebt geconstateerd, is met uw GyroTwister alles in orde. Wanneer u hierover verdere vragen hebt, kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.

Hoe lang gaat de GyroTwister eigenlijk mee?

Deze vraag wordt voortdurend gesteld. U hoeft zich echter geen zorgen te maken wanneer u rekening houdt met het volgende:

 1. De GyroTwister moet gecoördineerd worden bewogen. Of hij al dan niet gecoördineerd wordt bewogen, hoor en voel je heel goed: is de GyroTwister stil en rustig, dan bevalt het hem. U houdt hem permanent onder druk. Ratelt hij echter als een gek, dan loopt de as binnenin niet rond de geleiding, maar wordt hij binnenin heen en weer geslingerd. Omdat het permanente doorrollen ontbreekt en de kracht sterk naar één punt wordt geslingerd, belast dit het materiaal enorm.
  Wanneer u bijvoorbeeld uw hand alleen van links naar rechts heen en weer beweegt, wordt de GyroTwister niet langs elk punt geleid. Er ontstaat een fase waarin de rotor zich los beweegt en meteen daarna een fase waarin de rotor onder druk staat. Precies dan hoort u een zeer luid geratel.
  Het kan kritiek worden wanneer echte krachtpatsers met ruw geweld zonder behoorlijke coördinatie de rotor steeds alleen maar een slagachtige impuls geven en hem daarmee meer of minder ongecoördineerd door de behuizing "slingeren". Dergelijke acties belasten het materiaal natuurlijk zwaar, omdat de rotatiekracht van 15 kg niet meer wordt gebruikt voor de training, maar tegen het apparaat zelf wordt gericht.
  Net zo verkeerd is het om de rotor naar een hoog toerental te brengen en hem daarna "los te laten". Ook dit vormt een zware belasting voor het materiaal, omdat de rotor niet doorrolt maar heen en weer slaat.

 2. Er mogen geen dingen van buiten in het apparaat binnendringen. Komt er bijvoorbeeld as in het apparaat (ook bij rokers is de GyroTwister zeer geliefd), dan wordt de GyroTwister een soort molen, de stoffen schuren dan inwendig de geleiding en zorgen voor slijtage van de kunststof.
  Om deze reden mag de GyroTwister ook nooit worden gestart door hem over de vloerbedekking heen en weer te schuiven. Op de vloerbedekking verzamelt zich altijd stof, dat daardoor onherroepelijk in de GyroTwister binnendringt.
  Zolang men deze punten in acht neemt en de GyroTwister uiteraard ook niet laat vallen, zal er geen aanwijsbare slijtage optreden.

Wanneer u hierover verdere vragen hebt, kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.

Hoe start ik mijn GyroTwister met de duim?

Het starten met één duim is bijzonder moeilijk en eigenlijk alleen uitvoerbaar door zeer vergevorderde gebruikers.

U houdt de GyroTwister hierbij zo ver mogelijk voor in de hand. Het apparaat rust op uw middel- en ringvinger, de wijsvinger en de pink raken beide zijdelings de Gyro-GripBand aan.
Nu zet u met de duim zo aan dat deze naar voren wegknipt. Op het moment dat u met de duim knipt, laat u de GyroTwister bliksemsnel terug naar achteren in de hand glijden en begint u met de rotatiebeweging.
Omdat de rotor bij deze startprocedure natuurlijk duidelijk langzamer loopt dan bij het starten met het koord of met de hele hand, moet u ook wezenlijk subtieler met deze beweging beginnen. Alleen al daarom moet u zo goed mogelijk vertrouwd zijn met de beweging van de GyroTwister.
Wees dan ook niet teleurgesteld wanneer het niet meteen lukt. De meeste mensen krijgen het starten met één duim helemaal niet voor elkaar.

Wanneer u hierover verdere vragen hebt, kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.

Is het normaal dat de GyroTwister zo veel lawaai maakt?

Geluidloos is de GyroTwister natuurlijk niet. Een licht geklikklak is ook normaal. Een sterk, schokkerig geratel ontstaat echter wanneer u de GyroTwister niet 100% juist roteert. U moet de rotor op elk punt van een omwenteling op "druk" hebben.
Wanneer u bijvoorbeeld uw hand alleen schokkerig van links naar rechts beweegt, wordt de GyroTwister niet langs elk punt geleid. Er ontstaat een fase waarin de rotor zich los beweegt en meteen daarna een fase waarin de rotor onder druk staat.
Precies dan hoort u een zeer luid geratel. Mocht dit het geval zijn, verminder dan de snelheid en probeer de GyroTwister zo te leiden dat het geratel ophoudt.
Veel succes!

Wanneer u hierover verdere vragen hebt, kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.

Waarom mag ik mijn GyroTwister NOOIT!smeren?

Olie vermindert de wrijving binnen in het apparaat waardoor de as van de rotor niet meer kan afrollen.. Hiertoe een korte uitleg van het natuurkundige principe:
De rotor bouwt een stabiele beweging op, de gebruiker draait de behuizing van buiten weg. De rotor wil zich nu binnenin weer opstellen maar kan dat alleen binnen de geleiding. Hierbij drukt de as zeer sterk op de inwendige geleiding (aan de ene kant van onderen, aan de andere kant van boven), waarbij de as nu wegrolt. Zou men nu olie in het inwendige laten komen, dan zou de as niet meer kunnen afrollen. In plaats daarvan zou deze wegglijden. De rolbeweging is echter essentieel, omdat hierdoor de rotor wordt aangedreven.

Wanneer u hierover verdere vragen hebt, kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.

Wanneer ik mijn GyroTwister in de hand laat uitvaren, schudt hij heen en weer.

Dit is volkomen normaal maar dient te worden voorkomen.
Wanneer u de snelheid verlaagt zonder de rotor onder druk te houden (dit gebeurt wanneer u de GyroTwister bijvoorbeeld nog open op uw handvlak legt zonder hem echt vast te houden), dan rolt de rotor binnen in niet meer langs de geleiding, maar schudt hij ongecoördineerd heen en weer in het apparaat.
Om die reden moet de rotor ook bij het "uitvaren" onder druk worden gehouden, dus gewoon stevig in de hand blijven houden maar geen energie meer toepassen. Hiermee wordt de GyroTwister ook gespaard, want terwijl bij afrollen het materiaal vrijwel niet wordt belast, is deze belasting bij elke ongecoördineerde beweging van de rotor duidelijk hoger, omdat de as niet meer afrolt maar heen en weer schudt.

Wanneer u hierover verdere vragen hebt, kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.

In mijn GyroTwister is stof en vuil binnengedrongen en nu loopt hij niet meer zoals het hoort.Wat kan ik doen?

In het algemeen geldt natuurlijk: men moet voorkomen dat er andere dingen, in welke vorm dan ook, in het apparaat geraken. Mocht dit echter toch gebeuren, dan zijn er drie mogelijkheden:

 1. Schoonspoelen met wasbenzine. (NIET VOOR DE XBEAM!)
  Dit is de beste mogelijkheid, omdat wasbenzine niet alleen reinigt, maar vooral ook ontvet. Vet en olie zijn de grootste vijanden van de GyroTwister, omdat deze stoffen ervoor zorgen dat de as niet meer langs de geleiding kan afrollen maar wegglijdt.
  Bovendien laat wasbenzine geen resten achter, zoals bij water (bijvoorbeeld met kalk) het geval is.
  Vul de GyroTwister gewoon met wasbenzine en draai de rotor vervolgens intensief in beide richtingen, zodat het apparaat tot in de diepste uithoeken wordt gereinigd.
  Pas goed op bij het draaien van de rotor: de wasbenzine zal eruit sproeien en mag IN GEEN GEVAL in uw ogen terechtkomen!

 2. Schoonspoelen met water. (NIET VOOR DE XBEAM!)
  Spoel de GyroTwister uit met zeepsop en spoel zeer lang na, zodat er geen zeepresten in het apparaat achterblijven.
  Draai de rotor tijdens het spoelen in alle richtingen, zodat ook vuil dat tussen de behuizing en de kunststofring in het apparaat vastkleeft, wordt weggespoeld.
  Zolang de GyroTwister nog niet helemaal is opgedroogd, loopt hij mogelijk minder goed. Mogelijk gedraagt hij zich ook na het opdrogen (bijvoorbeeld wanneer u sterk kalkhoudend water hebt) wat anders dan normaal. Het beste kunt u daarom als laatste naspoelen met gedestilleerd water, om eventuele kalkresten weg te spoelen.

 3. Uitblazen met perslucht (GyroTwister-Classic en Xbeam!)
  Blaas de GyroTwister schoon met perslucht uit een compressor of uit een spuitbus (verkrijgbaar bij bouwmarkten), terwijl u de rotor langzaam draait. Deze methode is minder effectief dan de vorige twee, maar is de enige geschikte methode voor de Xbeam, omdat de elektronica in het apparaat niet in aanraking mag komen met water of wasbenzine.

Veel succes met de "schoonmaakactie". Wanneer u hierover verdere vragen hebt, kunt u een e-mail verzenden naar service@gyrotwister.nl.StartpaginaEnthousiasme Het productNieuw! XbeamDe gebruikers
FAQ |  PrijzenContactPersDownloadNu bestellen!Relatiegeschenk


(c) 2010 Alle teksten op deze Homepage (c) GyroTwister.
(tm) Xbeam is een gedeponeerd handelsmerk van GyroTwister.
(tm) GyroTwister is een gedeponeerd handelsmerk van GyroTwister.
(pt.p) GyroTwister-Xbeam is als patent aangemeld bij het Duitse Patent- en Merkenbureau.