UKDeutschlandÖsterreichSchweizFranceBelgiqueNederlandsLuxembourgEspañaItaliaDanmarkNorgeSverigeSuomi
Startpagina
Enthousiasme
Het product
Nieuw! Xbeam
De gebruikers
FAQ
Prijzen
Contact
Pers
Download
Nu bestellen!
Relatiegeschenk

Wat is de GyroTwister?

De GyroTwister is het trainingsapparaat dat verslavend werkt. In positieve zin, welteverstaan, want een recent Duits onderzoek heeft aangetoond dat een training met de GyroTwister de grijpkracht opvallend verbetert. Ook de onderarmen, bovenarmen en polsen worden doeltreffend en al spelend getraind.
De GyroTwister werkt, in tegenstelling tot andere trainingsapparaten, niet met vaste gewichten of veren, maar met gebruikmaking van het principe van de middelpuntvliedende kracht. Daardoor is de kracht van de GyroTwister variabel en past zich aan het trainingsniveau van de gebruiker aan.
De gegenereerde centrifugaalkracht bij 10.000 omwentelingen per minuut komt overeen met 17 kg (!).

Hoe werkt de GyroTwister?

De GyroTwister werkt zonder batterij! Hij wordt louter door de spierkracht van de gebruiker op toeren gebracht.

Binnenin het apparaat bevindt zich een ca. 200 g zware rotor, het hart van de GyroTwister. Als die in beweging wordt gebracht, ontstaat een draai-impuls om de as.

Wat het effect van zo'n draai-impuls is, weet elke fietser. Zet men zich op een stilstaande fiets, dan valt men om. Hoe sneller men echter rijdt, hoe stabieler de fiets wordt. Om te sturen, moet men dus bij een toenemende snelheid, meer kracht uitoefenen. Op precies dezelfde manier bouwt de rotor binnenin de GyroTwister een stabiliteit op, die wordt veroorzaakt door het traagheidsmoment (de draaiende massa is ca. 2 cm van de as verwijderd) en de draaisnelheid. De gebruiker probeert nu de rotor en dus de rotatieas zijwaarts te kantelen en oefent daarbij een draaimoment op de rotor uit. De rotor reageert hierop met een tegenbeweging, hij wil zich weer oprichten. Deze kracht heet "precessie". De tegenbeweging is beduidend sterker dan men op het eerste gezicht zou vermoeden.

Het principe van de precessie kent eigenlijk iedereen die al eens een auto- of fietsband voor zich heeft uitgerold. De band loopt eerst mooi rechtdoor, maar begint daarna naar links of rechts om te vallen en richt zich dan meteen weer op, om eerst nog enkele omwentelingen verder te tuimelen.

Anders dan een band die over de straat rolt, bevindt de rotor zich binnenin de GyroTwister in een ronde voering. Hij kan zich dus niet volledig oprichten, maar de precessie wordt door de voering gekanaliseerd. De enige "uitweg" voor de rotor is dus om binnen de voering zelf "weg te rollen", waarbij de snelheid van de rotor wordt verhoogd. Intussen heeft de gebruiker de bal echter alweer een vierde omwenteling gekanteld en gaat de precessie van de rotor verder. Dit proces wordt alsmaar herhaald. De energie die de gebruiker daarbij uitoefent, wordt in een stijgende draaisnelheid van de rotor omgezet. Op die manier is het mogelijk de rotor tot 16.000 omwentelingen per minuut te versnellen, waarbij rond de rotor middelpuntvliedende krachten ontstaan die 85 keer zo groot zijn als het eigen gewicht van de rotor. Dat wil dus zeggen 17 kg (!).

Als de rotor niet meer door de gebruiker wordt bewogen, wordt de in de rotatie opgeslagen energie door wrijving weer opgebruikt.

Elke GyroTwister wordt uiteraard geleverd met de GyroGrip-Band. Deze rondom de GyroTwister lopende rubberband zorgt ervoor dat de GyroTwister beter in de hand ligt, vooral wanneer men bij het gebruik zwetende handen krijgt.

Hoe de nieuwe GyroTwister-Xbeam werkt, leggen we hier uit.StartpaginaEnthousiasme |  Het product |  Nieuw! XbeamDe gebruikers
FAQPrijzenContactPersDownloadNu bestellen!Relatiegeschenk


(c) 2010 Alle teksten op deze Homepage (c) GyroTwister.
(tm) Xbeam is een gedeponeerd handelsmerk van GyroTwister.
(tm) GyroTwister is een gedeponeerd handelsmerk van GyroTwister.
(pt.p) GyroTwister-Xbeam is als patent aangemeld bij het Duitse Patent- en Merkenbureau.